Najprej moram nekaj priznati. Kot moškemu določenih let se mi je pričelo dogajati, da moram občasno obiskati kopalnico sredi noči. Neusmiljeni zob časa ne prizanese nikomur. Ampak ne le to, sredi noči se večkrat zgodi, da medtem ko sem pokonci, začnem brati in odgovarjati na e-pošto.
Res smo zaposleni.

Kot še nikoli poprej se zdi, da smo primorali delati več stvari hkrati, delati več, prevzemati več odgovornosti, smo pod večjim stresom in se pravzaprav nikoli zares ne ustavimo. Kdo je določil, da mora biti tako? Je res to najboljši način dela? Kako lahko v tem zahtevnem poslovnem svetu ponovno pridobimo jasnost in osredotočenost ter začnemo ponovno razmišljati in delovati kreativno?

Lansko leto sem imel priložnost poklepetati z Ann Zuccardy. Ann je pri svojih 54 letih utrpela poškodbo možganov, ravno sredi svoje natempirane kariere v komunikacijah. Spodrsnilo ji je, ko je šla iz kadi, močno se je udarila v čelo in Ann je utrpela hudo možgansko poškodbo. Ni bila več sposobna delati veliko stvari, ki jih je prej imela za samoumevne. Za začetek njenega okrevanja so ji svetovali, naj 3 mesece ne dela prav nič. Nič branja, izletov ali gledanja televizije. Naročili so ji, naj le počiva, saj bo to pomagalo njenim možganom, da si bodo opomogli in popravili. Kar mešalo se ji je. Potem, ko je veliko prebrala o možganih in o tem, kako se učijo, se je odločila, da se bo borila in obnovila svoje možgane ter tako ponovno pridobila nekatere visoke funkcije, ki jih je imela prej. Kar je tudi pomagalo je bilo to, da je ponovno definirala, kaj zanjo pomeni biti pameten. Ni šlo za kvalifikacije, študij ali razumevanje, pameten je pomenilo imeti željo po učenju in kreativno reševati težave.

Tu so 4 glavne točke mojega pogovora z Ann, ki bodo obnovile vaše možgane in vzpodbudile ustvarjalno energijo:
1. Naredite nekaj običajnega na nov način
Ko se sočimo z nalogo ali težavo, ki jo moramo rešiti, bomo vedno iskali že znano izkušnjo, ki bi nas lahko rešila. A le zato, ker smo že prej pristopili k nečemu na nek način, še ne pomeni, da ne moramo poizkusiti tudi drugače. Modra se bo izšlo bolje, morda slabše, a važno je poskusiti. Ann predlaga, da poskusimo jesti obrok s svojo roko, ki ni dominantna. Najprej se boste nekajkrat umazali, a kmalu bodo možgani spoznali, kaj se dogaja – to se imenuje neuroplastičnost – in pridobili boste novo spretnost. Na katerih vaših težavah bi bilo vredno uporabiti popolnoma nov pristop?

2. Izklopite svojega večopravilnega avtopilota
Vse so nas prepričali, da bi morali biti prilagodljivi in delati več opravil hkrati. Če se obotavljamo ali tega ne želimo, je to smatrano kot šibkost. Predvsem pa imamo danes toliko stvari, ki jih moramo narediti, da se večopravilnosti pač ne moremo izogniti. Ann je bila enaka, a zaradi njene poškodbe ne more več niti poskusiti delati več stvari hkrati. In na podlagi tega je ugotovila, da ljudje nismo rojeni s to sposobnostjo. To, da naši možgani delajo več stvari hkrati, zahteva veliko zbranosti, pomankanje kreativnega mišljenja in nezmožnost, da živijo v trenutku in uživamo v tem, kar počnemo. Če se želite zbrati in najti kreativno rešitev za vašo težavo, ne nalagajte težave na cel kup drugih. Pojdite na svež zrak in se sprehodite. Izklopite svojega avtopilota in si poskusite narediti pot mimo vseh drugih motenj. S tem, ko date možganom prostor za razmišljanje, je veliko bolj verjetno, da boste našli odgovor, ki ga potrebujete.

3. Poslušajte, dvomite in igrajte
Kot otroci vedno poslušamo nove stvari. Vedno sprašujemo, raziskujemo, pridobivamo nova znanja in sposobnosti. In pogosto se pri tem zelo zabavamo in smejimo. Zakaj bi to izgubili? Biti odrasel ne pomeni, da se moramo odpovedati kombinaciji učenja in zabave. Ohranite malo zabave v tem, kar počnete. Ne glede na okoliščine vedno poiščite humorno plat. Sprašujte in poskrbite, da pozorno poskušate odgovore. Pokažite sočutje. Starejši in bolj izkušeni kot ste, bodite vse bolj radovedni.

4. Postanite trdoživi
Sposobnost, da se poberete ne glede na to na kakšen neuspeh vas dolete je krasna priložnost za razvijanje kreativnega mišljenja. Ann je morala ponovno zgraditi svoje življenje in kariero, tako da je poiskala nove načine za stvari, ki jih imamo za samoumevne. Vnovčite to, kar imate, in kreativno pridobite trdoživost, ki vam bo pomagala, da se boste pogumno soočili z vsakim izzivom.

https://www.inc.com/bryan-adams/4-ways-to-rewire-your-brain-for-creative-thinking.html?cid=+sf01003&sr_share=linkedin
Bryan Adams