Podobno slabo držo, je tradicionalni model ergonomije ostal nespremenjen. Dandanes smo priča premiku od tradicionalne ergonomije k bistveno bolj proaktivni rešitvi, ki spodbuja zdravo življenje – takšno, ki se osredotoča na fizične, kognitivne in socialne potrebe zaposlenih, pri razumevanju njihove povezanosti. Gre za gibanje k dobremu počutju na delovnem mestu.

Nastavitev delovne postaje

Naše telo je v stalni interakciji z delovnim mestom. Fizična ergonomija se mora osredotočiti na gibanje, orientacijo in se prilagoditi celotnemu delovnemu okolju. Pri nameščanju delovne postaje si pomagajte in tako ohranite svojo formo:

Splošne nastavitve sedežev

Pravilna nastavitev stola je velik korak k telesnemu počutju. Ne glede na to, kako napreden in sodoben je stol, vam, če ni prilagojen in ne ustreza vašemu slogu dela, od njega ne boste imeli koristi.

Na delovnih stolih obstajajo nekatere skupne značilnosti. Znanje, kako prilagoditi vsako od teh značilnosti svojemu telesu, vam bo pomagalo dlje udobno sedeti. Vaš stol verjetno vsebuje eno ali več naslednjih značilnosti:

Položaj naslonjala za stol

Nastavljiva napetost nagiba naslonjala omogoča ljudem različnih velikosti, da prilagodijo silo, ki je potrebna za naslon v naslonu. Sila nagiba v naslonu stola se prilagodi, ko se lahko naslonite na stol, ne da bi prehitro padli nazaj ali pa se preveč potisnili nazaj. Stole je treba potegniti, torej nagniti z udobno hitrostjo z zelo majhnim pritiskom uporabnika. Ko se naslonite nazaj, naj vas naslon stola udobno podpira v sproščenem sedečem položaju.

Lumbalna podpora

Mnogi stoli ponujajo nastavljivo ledveno oporo ali nastavljivo višino naslonjala. Višina ledvenega dela naslonjala je ustrezno nastavljena, ko se ledvena podpora prilega predelu hrbta in ustreza vašim osebnim željam.

Kot naslonjala stola

Ta funkcija na stolu vam omogoča, da izberete stopnjo, do katere je nastavljen naklon naslonjala stola. Nastavljivi stoli omogočajo izbiro naklona stola iz več zornih kotov. Stol s pokončnim naslonjalom za hrbet vam omogoča, da izberete bodisi popoln nagib bodisi pokončen položaj. Nagibanje ali spuščanje naslonjala stola občasno odpravi stres iz hrbtenice in medenice. Kot sedenja glede na položaj hrbta mora biti prilagojen vašim osebnim željam in potrebam.

Globina naslona za roke

Globino naslonjala za roke stola je treba prilagoditi tako, da lahko stol potegnete bližje mizi, ne da bi vas roke med to dejavnostjo motile. Namesto da spuščate naslon za roke, da se približate mizi, pritisnite na gumb na naslonu za roke, da boste še vedno dobili oporo za roke.

Širina naslona za roke

Širino naslona za roke je treba prilagoditi telesu, tako da roke naravno visijo ob telesu.

Vrtljivi naslon za roke

Nagib, tj. naklon naslonjala za roke stola, je treba prilagoditi, da sledi kotu podlakti. To zagotavlja največji stik med podlakti in nasloni za roke, kar je še posebej uporabno pri tipkanju na tipkovnici.

Višina naslona za roke

Nastavitev naslona za roke bo zmanjšala obremenitev ramen in pritisk na hrbtenico. Višino naslona za roke je treba prilagoditi tako, da lahko sedite, medtem ko podlakti podpirajo naslon za roke, ne da bi spuščali ramena in krivo sedeli. Roke naj bodo vzporedno s tlemi in poravnane z mizo in tipkovnico.

Globina sedeža

Nastavljiva globina sedeža ustreza različnim dolžinam nog. Pravilna nastavitev globine sedeža lahko zmanjša pritisk na kolena in zagotovi boljšo oporo za spodnji del hrbta. Če je globina sedeža velika, ne bo omogočila ustreznega telesnega stika z naslonom stola. Če je prekratka, gredo noge predaleč čez rob stola, kar ustvarja pritisk na zadnji del stegna. Globina sedeža je pravilno nastavljena, ko sedite s spodnjim delom hrbta pritisnjenim na naslonjalo in na razdalji od 5 do 7 cm med robom sedeža in naslonom kolena, medtem ko stopala počivajo ravno na tleh.

Kot roba sedeža

Nekateri stoli imajo možnosti, ki omogočajo prilagajanje kota sprednjega roba sedeža. Druge vrste stolov imajo lahko sprednji rob sedeža, ki se samodejno upogne, ko se premikate po stolu, zato za pravilno sedenje ni treba dodatno prilagajati. Obe možnosti sproščata pritisk na zadnji strani vaših nog.

Višina sedeža

Pravilno nastavljena višina sedeža poveča udobje med sedenjem in zagotavlja pravilen odnos do delovnega mesta in delovnega orodja. Višina sedeža je pravilno nastavljena, ko so vaša stopala ravno na tleh ali ko pravilno ležijo na naslonu za noge, medtem ko so stegna vzporedna s tlemi, podlakti pa vzporedno z mizo.

Monitor

Računalniški monitor mora biti nekoliko pod nivojem oči in brez bleščanja. Splošni nasvet je, da mora biti zaslon monitorja od vaših oči oddaljen med 45 in 71 cm. Monitor z ravnim zaslonom, ki se nagiba in vrti, vam omogoča, da monitor postavite na najboljše mesto ter prilagodite bleščanje in položaj glede na svetlobo ter prilagodite skupno rabo monitorja pri delu z nekom. Če je zaslon prenosnega računalnika vaš primarni zaslon, vam zunanja tipkovnica in miška omogočata, da se postavite tako, da so vaše oči dovolj oddaljene od zaslona. Stojalo za prenosni računalnik dvigne prenosni računalnik z namizja, tako da je zaslon v višjem položaju in tako zmanjša obremenitev vratu, ki lahko nastane zaradi pogleda navzdol.

Delovna površina 

Najbolj udobna višina vašega delovnega prostora je približno na ravni komolcev. Delovne plošče z nespremenljivo višino so standardizirane za večino ljudi. Če je vaše delovno mesto fiksno, razmislite o dodajanju nastavljivega pladnja za tipkovnico in / ali nastavljivega stojala za monitor za dodatno udobje.

Nekatere delovne površine imajo možnost postopnega prilagajanja višine sedeža. To vam omogoča, da natančno prilagodite postavitev namizja. Popravek se običajno izvede enkrat, ko se prvič preselite v prostor, lahko pa ga spremenite glede na potrebe vaše delovne postaje.

Nastavljivi delovni prostori imajo vrsto nastavitev od sedeče do stojne višine. To vam daje priložnost, da zmanjšate utrujenost in obremenitev. Pri prilagajanju delovne površine na višino stoječega položaja je splošno vodilo prilagoditev delovnega položaja na ravni komolca.

Osvetlitev

Vsaka pisarna mora imeti načrtovan sistem razsvetljave in po možnosti vključevati naravno svetlobo. Posamezni sistem razsvetljave po sektorjih bi morali posamezniki v delovnih prostorih po potrebi preklopiti. Te potrebe se razlikujejo glede na splošno raven svetlobe, zasnovo delovnih postaj in starost osebe.

Nastavljiva osvetlitev je še posebej uporabna pri branju ali pisanju, saj za branje ali pisanje običajno potrebujemo močnejšo osvetlitev, medtem ko delo na računalniku zahteva manj svetlobe. Nastavljivo razsvetljavo je treba postaviti tako, da enakomerno osvetli celoten dokument ali predmet, ki ga želite osvetliti. Luč morate vedno postaviti tako, da preprečite bleščanje na zaslonu računalnika.

Izklop nastavljive osvetlitve ob koncu dneva prihrani energijo. Senzorji zasedenosti prostora, dodani nastavljivemu sistemu osvetlitve, prav tako znatno prihranijo energijo, ko je prostor prazen. Mnogi od nas, ki delamo na računalnikih, ugasnemo luči v poslovnem prostoru, da se izognemo glavobolom in naprezanju oči. Ravni osvetlitve pri delu v računalniku ne smejo biti tako svetle kot pri branju ali pisanju. Za vaše osebno udobje uporabljajte zatemnitev in zunanjo razsvetljavo za delo v računalniku, ter zagotovite smerno osvetlitev za delo z dokumenti ali delo za mizo. Prilagodljiva nastavljiva razsvetljava lahko doda svetlobo tam, kjer je najbolj potrebna.

Tipkovnica

Nastavljiva podpora za tipkovnico pomaga pravilno držati ramena, roke in zapestja. Oblika in značilnosti podpornih delov delovne postaje so pomembni dejavniki pri izbiri tipkovnice. Oseba s širokimi rameni ima morda raje širši tip in nastavitev tipkovnice in miške, manjši osebi pa se zdi bolj pomembno, da ima površino miške bližje sebi, da zmanjša potrebo po večjem dosegu.

Tipkovnica mora biti nameščena tako, da so komolci blizu strani vašega telesa, podlakti pa sproščeni in skoraj vzporedni s površino tal, sklepi pa ravni. V idealnem primeru bi morali imeti prostor, kjer lahko vaše dlani počivajo (tik nad sklepi) in tako zmanjšate obremenitev sklepov. To lahko vgradite v samo tipkovnico ali pa jo zagotovite tako, da si priskrbite tipkovnico s skupnimi blazinicami za počitek.

Dolga tipkovnica ali platforma za tipkovnico z vgrajeno površino miške postavi miško bližje vam, tako da vam med tipkanjem in uporabo miške ni treba segati naprej in nazaj. Če dalj časa uporabljate prenosni računalnik, priporočamo uporabo zunanje tipkovnice in miške. To vam bo omogočilo, da zaslon postavite dovolj daleč od oči in med tipkanjem držite roke bližje telesu – kar je bolj udobno za vašo dolgotrajno pravilno držo.

Opora za noge

Če ne čutite, da so vaša stopala neposredno na tleh, in če čutite, da vaša stopala in noge nimajo dovolj počitka, uporabite naslon za noge. Opora za noge spodbuja pravilno držo, zmanjšuje mišično utrujenost in stres.

Spodaj si oglejte video posnetek Steelcase s spletnega seminarja o ergonomiji in wellnessu.