Trendi v velikosti in konfiguraciji pisarniških prostorov bodo nedvomno vplivali na najem in prodajo poslovnih prostorov. Kako bo poslovni prostor izgledal v prihodnosti in kako bo to vplivalo na poslovne nepremičnine? Raziskovalci iz Inštituta Commercial Investment Real Estate Institute, ki proučuje naložbe v poslovne nepremičnine, so zahtevali od zaposlenih v podjetju Steelcase, ki proizvajajo pisarniško opremo, za pogled v prihodnost. Iz Steelcase-a so predvideli v prihodnosti manjše število prilagodljivih pisarn in povečanje števila skupnih prostorov, ki bo omogočalo dodajanje vsebin.

Te spremembe bodo oblikovale način, kako podjetja kupujejo in izkoristijo prostor.

1.) Sodelovanje je nov ideal

Vsi smo vsaj enkrat slišali zgodbo o družbi za IT, ki se je razvila v garaži, kjer so štirje ljudje zasnovali dobro poslovne vizije. Pozitivna energija in dinamika teh ljudi je povzročila rast podjetja in posledično so se premaknili iz garaže v večji, bolj tradicionalni pisarniški prostor. Zaposleni so končno dobili svoje pisarne z okni, vendar je šlo nekaj narobe – začetna energija je izpuhtela.

V bistvu vsako podjetje doseže točko, kjer se sposobnost začetne dinamike izgubi. Vendar, če se IT podjetje premakne v prostor, ki na podoben način vpliva na njihovo delo, bo to neizogibno vplivajo na končni učinek. Zakaj torej ne bi zagotovili vašim zaposlenim prostor, v katerem bi lažje sodelovali in ki podpira zamisel o ravnovesju med individualnim in skupinskim delom?

2.) Proč z velikimi privatnimi pisarnami

Predstavljajte si delovno okolje, v katerem ima vsak član skupine manjši predel za sebe in se ti deli vrstijo eden za drugim, kot vagoni v vlaku. Namesto sobe za sestanke na koncu hodnika, naj bo ta v sredini poslovnega prostora. Na ta način so člani ekipe dovolj blizu drug drugemu, da se lahko med seboj slišijo in razpravljajo o novih poslovnih idejah v vsakem oddelku posebej in v osrednjem območju za sestanke. Če potrebujete zasebnost, imate dostop do manjšega oddelka, kjer lahko zaprete vrata.

3.) Uvedite ločene zasebne sobe, da jih lahko uporablja vsakdo, ki želi

Uporaba osnovnega znanja o človeških interakcijah lahko prostorsko načrtovanje vrne k prvotnemu pomenu omenjene podjetniške garaže in to brez žrtvovanja zasebnosti. Na primer, z zmanjšanjem vsakega poslovnega dela za približno deset centimetrov od načrtovanih ukrepov, boste dobili dodaten prostor, ki se lahko uporablja za majhno sobo z vrati, v katerem lahko postavite kavč, mizo ter priključke za prenosni računalnik in telefon. Takšna soba se lahko uporablja kot dnevna soba in je dovolj velika, da je v njej hkrati pet ljudi.

Tam bi lahko člani vaše ekipe odšli, če potrebujejo čas, da gredo v miru skozi pojasnila ali raziščejo nekaj na svojih prenosnih računalnikih. Za zaseben klic naj bi zaposleni hodil le nekaj metrov v zasebno sobo, zaprl vrata in poklical. Tovrstna politika ne obstaja v današnjih prostorih. Zaposleni so bili preneseni iz pisarne v načrt odprtih prostorov, pri tem pa so nepovratno izgubili svojo zasebnost.

4.) Današnji delavci potrebujejo pristanišče

Ljudje vedno bolj sprejemajo dejstvo, da zaposleni ne potrebujejo sedeti za svojo mizo sklonjene glave, da bi produktivni. Ravno nasprotno, so nekateri delavci zelo slabo povezani s svojimi pisarnami. Na primer, računalniški tehniki porabijo zelo malo časa v svojih pisarnah. Toda, ko jih uporabljajo, je zelo pomembno, da so njihove pisarne funkcionalne. Če se mora računalniški tehnik plaziti pod mizo, da bi priključil računalnika v omrežja, bo seveda razburjen.

Ko ti delavci pridejo v pisarno potrebujejo pristanišče. Dovolj jim je majhna, odprta miza dolžine 1,5 do 2 metra. Pomembno je, da imajo orodja, kot je e-pošta, glasovna pošta in osnovna datoteka za shranjevanje in da je to njihovo zasebno pristanišče.

5.) Poslovodstvo mora spremeniti tehnološko opremo

Potrebna je sprememba na področju tehnične opreme: prenosni računalniki in brezžični telefoni so omogočili zaposlenim, da ne potrebujejo biti na enem mestu ves čas. Zasnova mora biti prilagojena potrebam družbe – če je nekaj oddaljeno od delavca tri do štiri metre, je neuporabno. Dokumenti, ki jih uporabljamo pogosto je treba shranjevati ločeno od tistih, ki se redko uporabljajo.

V skrajnih primerih, da bi alternativno delovno okolje resnično funkcioniralo, je nujno, da člani uprave povejo: “To je tisto, kar bomo počeli od sedaj naprej in vas prosim, da sledite mojemu primeru. Umaknil se bom iz svoje pisarne, premestil vse dokumente v centralni arhiv, razen tistih, ki potrebujem ves čas in postal bom bolj mobilen zahvaljujoč tehnološkemu napredku. “Če podjetje skupno ni pripravljeno na take spremembe je treba načrtovati bolj tradicionalno obliko spremembe. Vendar bodo konkurenčni pritiski in naraščajoče cene nepremičnin dovolj, da ponovno razmislijo o urbanističnem načrtovanju.

6.) Načrtovanje, ki temelji na dejavnostih je ključnega pomena za prostorsko načrtovanje

Ta ideja se vrti okoli strukture ponovnega načrtovanja, ki temelji na dejavnostih, ki jih ljudje opravljajo. Ko delavci prihajajo na delo tekom dni, prvo preverijo e-pošto in glasovno pošto. Potem ko se namestijo, se lahko začne srečanje. Če tema ni zaupne narave, lahko seja poteka v odprti konferenčni sobi. Če je tema srečanja zaupna, se lahko zberejo v ločenem zasebnem prostoru.

Kljub temu, da imajo delavci manj prostora, imajo več aktivnosti med kateri izbirajo. Dovolj je prostora za kavarno, knjižnico, center z viri – pa tudi veliko manjših zasebnih sob. Stranka iz Londona je postavila popolnoma nov zid, ki bi omogočal manjše zasebne sobe. Vsaka je imela kavč, mizo, stol, priključek za prenosni računalnik in telefonski priključek.

7.) Največ prostora dobivajo tisti, ki imajo samostojne pisarne

V tej državi je 90% premoženja razdeljeno na nazivu. Medtem ko podpredsednik dobi eno količino prostora, trgovec dobi drugega. V prihodnosti se bo to povsem obrnilo: odstotek premoženja, ki ga bo delavec dobil za uporabo bo odvisen od časa, ki da delavec preživi v družbi. Inženirji, ki delajo na projektu in so na dan prisotni v družbi več kot 60% časa bodo imeli več prostora kot predsednik ali prodajalec, ki v podjetju preživita manj časa.

Recimo, da eni od R&D podjetij zmanjka prostora. Člani sveta se lahko nato odločijo, da se odrečejo svojim pisarnam in se selijo v manjše pisarne, saj so fizično prisotni v podjetju na dan samo 10% časa. Tako dajejo svoje pisarne v korist inženirjev, ki delajo na projektu pomembnem za celotno družbo.

8.) Ena velikost ne ustreza vsem

Nekatera delovna mesta nas vežejo za prostore. Na primer, prodajalci letalskih vozovnic so vezani na svoj stol ves dan, cel dan se mora javljati na telefon in je pogosto žrtev pomanjkanja stika z drugimi posamezniki. Vendar pa ima računalniško podjetje tudi skupino delavcev, ki cen dan javljajo na telefon, odgovarjajo na vprašanja prodajalca in kupca. Ko klicatelj opiše problem, ki se pojavlja, ga upravljavec po navadi vpraša: “Ali to lahko počaka?« Nato poskušajo priti do odgovora na vprašanje s pogovorom s svojimi kolegi iz hodnika, “Hey Joe, si že kdaj slišal da nekoga zafrkava ta datoteka? “Interakcija mora biti upoštevana na področju izgradnje delovnega prostora.

9.) Manj betonskih zidov je več

Poglejte tradicionalno stranko – visoke gradnje, centralno jedro in okoli zasebne pisarne. Pisarniško osebje pred privatnimi pisarnami, blizu strank in drugih ljudi. Osebje sestavlja 51 zaposlenih, od katerih jih je 37 vodij; 60% prostora je odprtega, in 40% za zaprtimi vrati.

Veliko pisarn je zadržalo dve stranici tradicionalnega regionalnega načrta, a “odprlo”, drugi dve stranici, ki omogočata svetlobi za vstop v notranjost. Uporabili so predelne stene, da bi naredili prostor za več ljudi, in zmanjšali prostor, ki se izgubi za vrati.

Pisarniški prostor je v zadnjem času napredoval in se precej spremenil od preteklosti. Kupci zahtevajo večjo prožnost, kar pomeni, da želijo znižati stroške gradnje in nižati stroške z izboljšanjem prostorske potrebe zaposlenih. V 40% prostora s privatnimi pisarnami ni veliko betonskih sten. Če se odločite, da zmanjšate število privatnih pisarn na samo 17%, se bo število potrebnih betonskih sten zmanjšalo za tretjino ali celo za polovico.

10.) Kaj bi rekle stene, če bi lahko govorile

Prišel bo dan, ko bo okostje stavbe povezano z infrastrukturo. V stene bodo vgrajene naprave, s katerimi se bodo povezale s pohištvom. Pohištvo bo v stiku s podpornimi tramovi in tlemi. Tla bodo podpirala modularne električnih strukture, ki bodo povezale pohištvo, ki bo napajalo luči. Stene bodo v zasebni lasti, ki bodo določile meje zasebnih območjih, poleg tega pa se bodo lahko podrle in premaknile.